AKO ZNAŠ KAKO, ONDA JE SVE LAKO ! Ovaj blog je posvećen svima koji traže savjet za sitne kućne popravke, žele nešto izraditi a ne znaju kako, zanima ih kako se pravilno rade stvari koje su pokušali sami, žele naučiti neke trikove u kućanstvu koje nisu znali ili žele jednostavno naučiti kako neke stvari funkcioniraju. Također ovo je mjesto zamišljeno kao knjižnica znanja gdje na naše objave slobodno možete komentirati i podijeliti sa svima vaše znanje, slaganje ili neslaganje o samoj materiji.

petak, 11. rujna 2015.

Čišćenje od kamenca i podešavanje mlaza vode kod ugradbenog vodokotlića

Kako otvoriti vodokotlić kada on ne postoji tj. kada je u vašem stanu ugrađen u zid je zapravo prilično jednostavan problem. Na prvi pogled možda ne izgleda tako.
Vjerujem da prvo pitanje koje se nameće je zašto bismo ga uopće otvarali?
Da li ste primjetili da vam iz WC-a u školjku stalno curi voda i stvara se na njoj kamenac?
Razlog tome je kao i kod svakog drugog kotlića. Kamenac se nakupio na unutarnjim dijelovima vodokotlića i time ih spriječava u njihovom normalnom funkcioniranju i počinje se stvarati na keramičkim rubovima.
Drugi razlog zašto bismo otvorili zidni vodokotlić je to što je posrijedi neki mehanički problem a najčešći je što se smanjio pritisak vode i voda ne teče u jednakoj količini kada se pritisne tipka tj. poluga.

U slijedećim koracima pogledajte kako otvoriti zidni (ugradbeni) vodokotlić i riješiti muke koje imate sa vašom WC školjkom.



Korak 1








ovako izgleda primjer jednog ugrađenog tj. zidnog vodokotlića






Korak 2





Poklopac se jednostavno i lagano otvara na način da ukoliko se primjeni lagani pritisak odozdo prema gore na sam poklopac gornja strana bi se trebala moći otvoriti (s obzirom na razlike kod proizvođača moguće je da se sam sistem otvaranja može razlikovati). U našem primjeru obratite pažnju na zaokruženi dio. On pokazuje da zapravo poklopac s gornje strane ulazi u rupe od podstave i na taj način se drži za zid što se može bolje uočiti na donjoj slici.



 Korak 3

Nakon što se poklopac makne vidljivi su slijedeći dijelovi sistema. Lijevi (bijeli) i desni (zeleni) regulatori su zapravo osnova sustava i služe da bi mlaz  potekao niz školjku. Kao što pokazuju isprekidane crvena i plava strelica oni ulaze unutra i vraćaju se prema van što znači da pritišću sustav da voda poteče. Osim u tome smjeru mogu se i okretati i time možete podešavati njihovu duljinu. Ta duljina određuje koliko će oni biti blizu "tipki" na poklopcu pa drugim riječima time podešavate i jačinu mlaza (što je bliže poklopcu tj. prema vama to je veći mlaz). Pritom pazite da ga ne podesite previše prema sebi jer će nakon stavljanja opklopca moguće stalno teći voda u školjku (poklopac tj. tipka će stalno dodirivati vrh regulatora). Podešavanje možete izvršiti jednostavnim okretanjem regulatora u stranu nakon čega će on postati lakši za podešavanje, a vraćanjem u pravilan položaj uglavit ćete (zadržat ćete) tu promjenu. Također pazite da regulator mora biti u pravilnom, okomitom položaju kao u početnom stanju inače neće moći prolaziti unutra/van kroz zadani mu okvir (rupu) kod pritiska na njega.

Korak 4









Ukoliko želite dalje nastaviti kako biste očistili vodokotlić od kamenca onda morate skinuti zaštitnu masku. Nakon što to učinite dijelovi će izgledati kao na slici dolje.





 Korak 5




Slijedeći poklopac (plastična zaštita) ima na obje gornje strane pomoćni dio koji služi za njegovo jednostavnije micanje. Kao što je to prikazano na slikama niže možete pomoću njega ga ukositi prema van ili unutra što će vam omogućiti da upotrijebite sredstvo za čišćenje kamenca. Najbolje da se pritom poslužite Solnom kiselinom. Samo ju nasipajte u otvor koji je nastao pomicanjem poklopca. Imajte na umu kada vraćate poklopac da on mora "legnuti" u donje rupe (vidi zadnju sliku niže) kako bi čvrsto stajao na svome mjestu. Nemojte se bojati ako se bude čuo šuštajući zvuk nakon ulijevanja solne kiseline. To znači da ste obavili dobar posao i da se kamenac otapa. Nakon nekih 10-tak minuta pustite vodu na vodokotliću da poteče i budite ponosni jer ste uštedjeli novce i riješili problem sami.




Nemojte zaboraviti vratiti sve dijelove! Pratite sve korake unatrag i ne bi trebalo biti problema. Ako negdje zapnete pišite nam za pomoć....


I ne zaboravite:  Ako znaš kako, onda je sve lako!



23 komentara:

  1. Solnu kiselinu u vodu sipati ili je potrebno ispustit vodu iz kotlica..? I mozete li pokazat kako zamijenit brtvu (ako je potrebno). Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravilu bilo bi dobro da se netom prije sipanja pusti voda iz kotlića. Što se tiče brtve nije ju potrebno mjenjati ako kotlić i dalje radi kako treba tj. voda ne curi u školjku bez razloga. Kiselina u velikom broju slučajeva odradi svoje.

      Izbriši
  2. Hvala! Ovo je pomoglo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovani, posjedujem isti model Geberitovog ugradbenog kotlića kao što je u ovom postu. Lijepo Vas molim za informaciju na koji način isprazniti kotlić kako bih uspio nasipati solnu kiselinu? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na dovodnom metalnom crijevu u kotlicu je srafic. Zatvori ga odvijacem da zatvoris ulaz vode u vodokotlic. Onda Pritisni tipku da istece voda.

      Izbriši
  4. ..pritisnuti gumb za pustanje vode..nije bitno cak ni pozeljno isprazniti ga potpuno nego standardno pustiti vodu da bude veca koncentracija solne.

    OdgovoriIzbriši
  5. "Kiselina u velikom broju slučajeva odradi svoje" - Što ako kiselina nije pomogla?

    OdgovoriIzbriši
  6. Poštovanje
    Zanima me dali se može na geberitovom ugradbenom vodokotlić smanjiti pritisak vode, jer kad se pusti voda po šprica cijelu dasku ili školjku, s tim da je vodokotlić star 2 mjeseca. Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. možete smanjiti količinu vode koja se ispušta tako za zavrnete (ili odvrnete) bijeli ili zeleni oipac za oustanje vode

      Izbriši
  7. Postovani,nakon ciscenja kotlica s solnom kiselinom. Kotlic se skroz ispraznio.nema vode u njemu. Sto dalje trebam uciniti?

    OdgovoriIzbriši
  8. Vodokotlic Geberit ugradbeni ne puni vodu Kako ga ocistiti of kamenca? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni nakon vraćanja maske više ne puni kotlić vodom. Može neki savjet?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ugradbene vodokotliće treba zabraniti zakonom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je. I oštro kažnjavati one koji takve ugrađuju, ili su ugradii u zadnjih deset godina.

      Izbriši
  11. Ugradbeni si zabetoniraš i opstaviš si obični na zid. Ne treba ti zakon, samo volja da si takvo što besmislenom napraviš!

    OdgovoriIzbriši
  12. Koliko solne kiseline uliti u vodokotlic?

    OdgovoriIzbriši
  13. Umjesto solne kiseline vrijedi li alkoholni ocat?

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovani,kada se vodokotlic napuni vodom,voda i dalje ide u solju,kao da Ne radi plovak.Kako to rijesiti?

    OdgovoriIzbriši
  15. Slab pritisak vode imam u vodokotlić ana dovodnom metalnom crijevu dobar pritisak

    OdgovoriIzbriši
  16. Dovod vode - ne cujem pritisak. Da li odsarafim ovaj zlatni saraf gdje je dolaz vode ili zasarafim ne cuje se pritisak vode. Sada ne znam jel to ima veze kamencom ili nema. Ili je ipak sve povezano pa voda me dolazi zbog kamenca

    OdgovoriIzbriši
  17. Sprica voda van skoljke na ugradbenom vodokotlicu, dal se to moze samnjiti ili je to do oblika skoljke?

    OdgovoriIzbriši
  18. Ne da se skinuti plasticni zastitni poklopac na Tece vodokotlicu niti pod jacim potezanjem. Bojim se da ne pukne. Molim savjet.

    OdgovoriIzbriši