AKO ZNAŠ KAKO, ONDA JE SVE LAKO ! Ovaj blog je posvećen svima koji traže savjet za sitne kućne popravke, žele nešto izraditi a ne znaju kako, zanima ih kako se pravilno rade stvari koje su pokušali sami, žele naučiti neke trikove u kućanstvu koje nisu znali ili žele jednostavno naučiti kako neke stvari funkcioniraju. Također ovo je mjesto zamišljeno kao knjižnica znanja gdje na naše objave slobodno možete komentirati i podijeliti sa svima vaše znanje, slaganje ili neslaganje o samoj materiji.

utorak, 28. srpnja 2015.

Čišćenje kamenca sa mrežice glave pipe (slavine)

S vremenom i korištenjem svaka pipa (slavina) na sebe navuče kamenac. Obično je vrlo lako nekim sredstvom očistit kamenac sa površine pipe tj. slavine. Međutim kamenac jednako tako se može nakupiti na mrežici u glavi same pipe, slavine s koje ga je također potrebno skinuti.

Zašto to radimo i kako to možemo primjetiti?

Pa najbolji pokazatelj je to što voda više ne teče punim mlazom ili se mlaz vode prilikom izlaska iz pipe "razdvaja", tj. ne izgleda prirodan. U tome slučaju pogledajte u par koraka kako skinuti glavu pipe, razdvojiti mrežicu i na koji način očistiti kamenac.









Slika 1

Svaka glava (završetak ) pipe ima jednu ravniju plohu sa svake strane koja pomaže da se ona skine. Na slici je ta površina označena strelicom.





Slika 2

Da biste odvrnuli glavu poslužite se podesivim ključem kao na slici ili kliještima (npr papagajke ili slično). Dovoljno je da vrhovima kliješta primite za te površine i u par odlučnih poteza odvrnete završetak pipe tj. slavine.












Slika 3

Nije potrebna velika snaga, nakon što ključem odvrnete par puta glavu, da dalje nastavite rukom dok potpuno ne uklonite završetak pipe.





Slika 4

Kad skinete cijelu glavu (završetak) to izgleda kao na slici.










Slika 5

Svaki završetak se sastoji od 3 cjeline: pod brojem 1 je gumica, broj 2 je mrežica i broj 3 je prsten glave.  Sva tri dijela je moguće da imaju naslage kamenca pa kao savjet najbolje je da ih svo troje stavite u jednu plastičnu čašu (npr neka koja vam je ostala od jogurta) ili u staklenu čašu, svejedno, i nalijete u nju neku tekućinu za otklanjanje kamenca. To može biti tekućina kojom inače čistite kamenac u kupaonici npr. Cilit Bang ili recimo dobar može biti ocat, limunska kiselina pa čak i Coca Cola. Ostavite malo da stoji u toj tekućini cca 10-15 min. i onda očistite prstima preostali dio kamenca koji se još drži za stijenke dijelova, ali je sada uklonjiv.





Slika 6

Pogledajte na slici 4 kako treba izgledati složen završetak pipe i vratite ga u pipu na njegove navoje. Pazite da ste dobro položili završetak glave u navoje jer u protivnom nećete ga moći dobro zavrnuti. Prvo to napravite rukom radi osjeta, a na kraju zavrnite ključem ili kojim već alatom ste skidali završetak. Nakon obavljenog posla trebali biste vidjeti razliku u samom mlazu vode koja poteče. Jednostavno zar ne?







I ne zaboravite:  Ako znaš kako, onda je sve lako!




Nema komentara:

Objavi komentar