AKO ZNAŠ KAKO, ONDA JE SVE LAKO ! Ovaj blog je posvećen svima koji traže savjet za sitne kućne popravke, žele nešto izraditi a ne znaju kako, zanima ih kako se pravilno rade stvari koje su pokušali sami, žele naučiti neke trikove u kućanstvu koje nisu znali ili žele jednostavno naučiti kako neke stvari funkcioniraju. Također ovo je mjesto zamišljeno kao knjižnica znanja gdje na naše objave slobodno možete komentirati i podijeliti sa svima vaše znanje, slaganje ili neslaganje o samoj materiji.

četvrtak, 2. srpnja 2015.

Žbukanje (Malterisanje) zida u par poteza


Napravili ste i sazidali zid i što sad? Svejedno da li ste napravili zid od knaufa ili zid od cigle sad ga želite požbukati (zamalterisati) i izravnati. Da biste uradili ovaj posao prije svega će vam trebati nekoliko alata bez kojih je žbukanje (malterisanje) gotovo nemoguće a osim same smjese tj. žbuke ili maltera (mort), treba vam špahtla i gleter. Ostali alati poput zidarske žlice (fangla) ili zidarske lopatice te zaštitnih naočala i slično je lijepo imati ali ne spadaju u osnovne potrebe.


Kako izraditi žbuku?


Ovisi da li se radi vanjskim radovima ili unutarnjim ( npr popravljanje rupa u zidu ) trebate znati kakvu smjesu odabrati. Za vanjske radove potrebna je "gruba" žbuka (Mort) koja se radi na bazi cementne smjese dok je za unutarnje radove bolje koristiti gips (ili plastofil) ukoliko se radi o manjim oštećenjima ili knauf žbuku za popunjavanje većih rupa. Žbuka se u pravilu miješa samo sa vodom i mješanjem se stvara potrebna smjesa. U trgovini gdje ju kupujete pitajte da li je potrebno dodati još neki aditiv. Gustoću smjese je teško odrediti bez znanja o samom oštećenju (rupi). Kao orijentir imajte na umu da na početku je bolje zamiješati gušću smjesu, a pri kraju popunjavanja rjeđu kako bi se olakšalo nanošenje i samo razmazivanje na zidnu površinu.


Armiranje zida mrežicom







Da bi vanjska žbuka, ili kod unutarnjih radova knauf masa, bolje prianjala na zidnu površinu koristimo mrežicu za zid kod postupka armature.









Mrežica se jednostavno postavi prije žbukanja i na nju se nanosi sama žbuka. Kod unutarnjih zidova najbolje je nanijeti prvo na zid malo "gleta" (knaufa ili gipsa) i onda lagano prstima utisnuti mrežicu na to da ona stoji.






Žbukanje (Malterisanje) i Gletanje zidne površine


Za ovaj posao kao što smo naveli potrebno vam je najmanje: špahtla (zidarska lopatica) i gleter. Postupak mehaničkih radnji kod žbukanja i gletanja je u principu isti tako da slijedeći primjer će prikazivati žbukanje vanjskog zida.










Nakon što ste zamiješali smjesu nanesite ju špahtlom na gleter i krenite!

Špahtla može poslužiti i nakon premazivanja da nanesete sve što je ostalo na gleteru na jedno mjesto radi gletanja.




















Žbuka je sada na istom mjestu i možete početi gletati.


















Potezom odozdo prema gore nanesite smjesu gleterom tako da ostavljate što glatkiju površinu na zidu.















Gleter postavite širom stranom pod nagibom 20-30 stupnjeva od dna zidne povšine i regulirajte pritisak nanošenja. Od pritiska gletera ovisi debljina sloja glet mase na zid (kod neravnijih zidova potrebno je smanjiti pritisak kako bi se neravnine popunile).











To je zapravo cijeli postupak! Ovisno o smjesi i materijalu svaka žbuka se mora sušiti prije bilo kakvih slijedećih radnji kao što je npr. bojanje zida. Samo trajanje sušenja opet ovisi o smjesi s kojom radite pa čitajte upute ili pitajte u trgovini gdje ste ju kupili.


I ne zaboravite:  Ako znaš kako, onda je sve lako!




4 komentara: